Park de Mik - Meeuwen op het kunstwerk 'Zonder titel'

Geschiedenis: della Faile de Leverghem

De familie della Faille is een eeuwenoude Vlaamse familie. Je kan dus ook begrijpen dat deze familie een zeer grote stamboom heeft. Heel de stamboom neerpennen was niet te doen daarom laten wij u de situering zien van de belangrijkste familieleden van de familie della Faille.

De kerk van Maria-ter-heide bevat 2 grafkelders voor de familie della Faille. De ene grafkelder, met een oppervlakte van 40 mē, is voor Alexander della Faille en zijn nakomelingen. De andere is voor Jean della Faille en zijn nakomelingen. Deze grafkelder heeft een oppervlakte van 24 mē. De beide grafkelders zijn afgesloten met stalen deuren.

Alphonse della Faille de Leverghem heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Maria-ter-Heide. Door de vele huwelijken en overlijdens werd uiteindelijk Alphonse kasteelheer van het domein 'De Mik'. Hij werd zelf burgemeester van Booischot in 1833. In de periode van 1854 tot 1877 werd hij volksvertegenwoordiger. Alphonse was een echte levengenieter, hielp graag de bevolking en was zeer gelovig. Hij bezat vele kunschatten waaronder schilderijen van de bekende schilders: Rubens, Breugel, ... . Meer over Alphonse della Faille de Leverghem vindt u in het onderwerp 'Kerk'.

Op zondag 26 mei 2002 werd er naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de parochie Maria-ter-Heide een standbeeld van Alphonse della Faille de Leverghem op het Zegeplein onthuld. Het levensgrote, in brons gegoten, kunstwerk werd gemaakt door Leo Nelen.