Parkvijver De Mik
Maria-ter-Heide
  Parkvijver De Mik
           

  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 640 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 19 april 1985 (36 jaar geleden)
Tegen de avond wordt een affiche aan de kerkdeur opgehangen waarin een grote geldsom wordt beloofd aan wie de Paus vermoordt. Misschien een grap, misschien invloed vanuit Nederland waarin dergelijke affichen ook werden verspreid, maar de politie en de rijks wacht tilt er ernstig aan. De affiche wordt zelfs door Belga in het nieuws verspreid: tot in ...  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 22:40 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is morgen om 09.08 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Jaarlijkse kermis
  Jaarlijkse kermis
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Brasschaat heeft het oudste nog actieve vliegveld

Op 25 oktober 2018 verzamelden alle nazaten van baron Pierre de Caters zich in het clubhuis van Aeroclub Brasschaat. Exact 110 jaar geleden voerde baron de Caters de eerste vlucht uit boven Belgisch grondgebied. Ter ere van de baron werd een flyby georganiseerd met F16’s, de Rode Duivels -het stuntteam van de Belgische Luchtmacht- en een Brits jacht- vliegtuig, een Spit?re, uit WO II.

Pierre de Caters werd geboren op 25 december 1875. Als telg van een zeer gegoede familie en enige erfgenaam van het fortuin van zijn kinderloze tante, ontbrak het de baron niet aan middelen om zich bezig te houden met racewagens, speedboten en de toen nieuwe uitvinding: vliegtuigen.

ln 1907 legde hij op zijn domein in Sint-Job-in-‘t-Goor een vliegveld aan van bijna 4 km. Het bevond zich tussen de Rinkvenhoeve, waar de klaslokalen van de vliegschool gevestigd werden, en wat nu het Christus Koning Instituut is.

"Op 25 oktober 1908 deed mijn grootvader daar de allereerste vlucht met een vliegtuig boven Belgisch grondgebied”, vertelt Guy De Caters, ondertussen ook al 85 jaar. “De vlucht ging over 800 meter op een hoogte van ... 1,5 meter", glimlacht Guy. In 1909 werd Pierre de Caters de eerste gebrevetteerde Belgische piloot. Later gaf hij vliegdemonstraties in heel Europa. Hij overleed in Parijs op 21 maart 1944.
Hoewel hij nooit in Brasschaat gewoond of gewerkt heeft, is er wel een straat naar hem vernoemd: de Caterslei in wijk Mariaburg.

De herdenking van de eerste vlucht gebeurde op het vliegveld van Brasschaat omdat er van het vliegveld in Sint-Job-in-‘t-Goor niets meer terug te vinden is behalve de Rinkvenhoeve, nu clubhuis van Rinkven Golf Club.

George Nélis, leerling van Pierre de Caters, werd op 5 mei 1911 de eerste instructeur van de nieuw opgerichte vliegschool aan het militaire vliegveld in Brasschaat, Polygoon. De opleiding gebeurde met de Aviator Nr. 2, een vliegtuig dat door baron de Caters werd geschonken aan de koning en in bruikleen aan de nieuwe vliegschool werd gegeven.

Kort na WO II werd de Koninklijke Aeroclub van Brasschaat (KACB vzw) opgericht. “De club is nu bijna zeventig jaar actief op het vliegveld van Brasschaat. Tot 2006 mochten we het vliegveld alleen gebruiken tijdens het weekeinde en onder het waakzame oog van de Belgische Landmacht. Maar na het vertrek van het Licht Vliegwezen is de KACB zelf verantwoordelijk voor het uitbaten van het vliegveld. Dit wil zeggen dat KACB ”grootvader vloog de technische en administratieve zorg draagt over het vliegveld en verantwoordelijk is voor alle bewegingen", legt Jan Thiers uit. Jan is de huidige voorzitter van de aeroclub. “Het historische vliegveld, de gebouwen en terreinen zijn door Defensie in concessie gegeven".

Onder de vleugels van KACB zijn er twee clubs actief op het vliegveld: de Brasschaatse Zweefvliechub vzw (BZC vzw) en Motorvliegclub Brasschaat vzw (MVCB vzw).

Voor het onderhoud van de motorvliegtuigen is er naast het vliegveld een erkende werkplaats ingericht. Daarnaast heeft KACB zelf een aantal loodsen en een Air Traffic Control Center opgetrokken. “Sinds kort kunnen we leden en kijklustige ontvangen in ons prachtige vernieuwde clubhuis. Dat was 100 jaar geleden nog een paardenstal", aldus een zichtbaar trotse voorzitter.


Meer nieuws

20-04-2010 Paaswake in Onze-Lieve-Vrouw Maria-ter-Heide
01-01-2021 Toch vuurwerk afgestoken tijdens de jaarwisseling in Maria-ter-Heide
09-06-2007 19 Zomerse speelstraten in Brasschaat

Nieuws zoekwoorden

  krantenwinkel     bredabaan     durentijdlei     buurtbus     rommelmarkt