Mikhof
Maria-ter-Heide
  Mikhof
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 570 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 1 april 1971 (52 jaar geleden)
Een denderende show ging in een lege zaal door als een 1 aprilgrap. met als titel: "Voor de vuist met Willem Duyst".  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 21:43 uur (halte Kerk MTH).
  Er rijdt geen buurtbus op zaterdag
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Chinese knobbelganzen in De Mik
  Ria G.
  Chinese knobbelganzen in De Mik
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Dienstencentrum Maria-ter-Heidehove blaast 10 kaarsjes uit

Dit jaar viert DC Maria-ter-Heidehove haar tienjarig bestaan. Dienstencentra zorgen ervoor dat mensen zolang mogelijk zelfstandig, in hun eigen omgeving, kunnen' blijven wonen. Dat wordt waargemaakt door het verlenen van diensten, vooral in de thuiszorg, en het organiseren van activiteiten. Het concept werkt erg goed, en daarom krijgt het binnen Brasschaat het komende jaar navolging. Er komen twee nieuwe dienstencentra bij: in het voormalige ziekenhuis Vesalius en het voormalige bankgebouw Antverpia. Wat heeft Maria-ter-Heidehove zo succesvol gemaakt de afgelopen tien jaar: we vroegen het aan de verantwoordelijke Jos Augustyns.

"De combinatie van dienstverlening en activiteiten op één plaats, dat is de kern van het succes", valt Jos meteen met de deur in huis. "Mensen komen langs voor een bepaalde dienst en komen zo in contact met onze activiteiten of net andersom, dat kan ook!"
Het dienstencentrum aan de Eikendreef biedt een brede waaier aan diensten zoals een ontmoetingsruimte met cafetaria en mogelijkheid voor warme maaltijden, pedicure, boodschappendienst, wassalon, bibliotheek en nog veel meer.
Buiten deze eigen diensten zijn er nog heel wat externe diensten actief in Maria-ter-Heidehove: .dienst bejaardenzorg van het OCMW, gezinszorg Villers, thuisverpleging Huize Maria, zelfstandige verpleegkundigen... "De drempel om binnen te stappen in het centrum is bewust heel laag gehouden: iedereen is welkom, afspraken moeten niet gemaakt worden. U stapt binnen en u wordt meteen geholpen of, indien nodig, correct doorwezen" benadrukt Jos.

Activiteiten allerhande
Het dienstencentrum heeft de opdracht informatieve, vormende en recreatieve activiteiten te organiseren. Om dit aanbod aantrekkelijk te maken zijn er de afgelopen tien jaar ontelbare activiteiten georganiseerd: van voordrachten tot bingo, van petanque tot cultuuruitstapjes,... . En dan zijn er nog een hele reeks cursussen de revue gepasseerd: yoga, kruidenkennis, hobby technieken, aquarel". Neen, ze hebben niet stilgezeten in Maria-ter-Heidehove. "Bovendien organiseren we de meeste cursussen en activiteiten op vraag van de bezoekers, en niet omgekeerd. Een betere garantie voor succes van is er niet. We hechten ook veel belang aan het sociaal netwerk dat opgebouwd wordt, om op die manier iets te doen aan vereenzaming; niet de cursus yoga is het belangrijkste, wel de koffieklets nadien", glimlacht Jos.

Bouwen op vrijwilligers
Het succes van Maria-ter-Heidehove is grotendeels te danken aan de inzet en betrokkenheid van de vele vrijwilligers. Zowel voor de activiteiten als de dienstverlening vervullen ze belangrijke taken. Vaste vrijwilligers zorgen voor hulp bij de maaltijden, het cafetaria en vaste activiteiten. Occasionele vrijwilligers verzorgen éénmalige activiteiten. "Op de één of andere manier staan de vrijwilligers dichter bij de bezoekers en voelen ze beter hun signalen aan. Ze vormen met andere woorden de basis voor de lage drempel van ons centrum: de bezoekers durven makkelijker vragen stellen naar informatie of hulp", stelt Jos. "Het is ook mooi om te zien hoe vele bezoekers en vrijwilligers met de jaren geëvolueerd zijn tot hechte vriendenclubjes: iedereen kent iedereen."
10 jaar, dat moet gevierd worden.
Een bloeiende werking gedurende tien jaar, dat moet in de bloemetjes gezet worden. De festiviteiten starten met opendeurdagen in het weekend van 15 tot 17 april en eindigen met een slotdriedaagse van 25 tot 27 augustus. Tussen deze twee weekends in is er ook van alles te doen.


Meer nieuws

14-06-2005 Hulp bij het invullen van uw belastingsformulier
01-03-2007 NAVO-pijpleiding Pernis-Schoten
30-05-2002 Onthulling bronzen standbeeld: Alphonse Della Faille de Leverghem

Nieuws zoekwoorden

  de polygoon     kerkedreef     dienstencentrum     smoutebollen     eenden