Eenden in volle vlucht - Park De Mik
Maria-ter-Heide
  Eenden in volle vlucht - Park De Mik
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 19 juni 1977 (47 jaar geleden)
Het aantal verkeersongevallen tijdens het weekend neemt de laatste tijd geweldig toe vooral onder de jongeren. Ook aan het Dennenhof gebeurt een zeer ernstig ongeval waarbij een jonge vrouw, juist getrouwd, gedood wordt. Het toeval wil dat bijna op dezelfde plaats twee broers van haar eveneens gedood werden op een nieuwjaarsmorgen.  lees meer nieuws van vroeger

Kalender

 21-06-2024 Cinema: Wil
 29-06-2024 Polygon Zomert
 28-07-2024 BK Wielrennen Elite 2 - U2 ...
 10-08-2024 Kermis in Maria-ter-Heide
 11-08-2024 BK tijdrijden voor G-wielr ...

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 09:45 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Torenpoort van De Mik
  Walter De Vos
  Torenpoort van De Mik
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Kunsttentoonstelling 'Brasschaat 05'

3 Kunstwerken worden aangekocht, 1 publieksprijs
Maar liefst drie werken die geëxposeerd werden tijdens de tentoonstelling 'Brasschaat 05' zullen worden aangekocht door de Gemeente Brasschaat. Dat is de opmerkelijke conclusie na de jurering van deze tentoonstelling.

De jury was het unaniem eens dat de inzendingen voor een beginnend project als dit een bijzonder hoog niveau haalden.

De drie werken zijn: 'Zonder titel' van Werner Leyssens, 'Life-jacket' van Rafaël Vergauwen en 'De Woudloper' van Winke Besard.

De herinnering aan het gebouw, het kasteeltje achter de vijver van de Mik is voor Werner Leyssens bijzonder belangrijk. Het kijken door een raam dat dit beeld wazig maakt sluit aan bij deze herinnering. De jury vond dit uitgangspunt zeer interessant en wil de gelegenheid geven aan de vele bezoekers van het park dezelfde ervaring mee te maken.

Rafaël Vergauwen heeft met zijn beeld 'Life jacket' een indringend werk gemaakt dat vormelijk maar ook inhoudelijk zeer sterk is.

De vorm die een kangoeroe voorstelt, inspecteert zijn eigen buidel. Het dier zit aan een luchtbed vastgekluisterd maar houdt zich klaar om de sprong te wagen. Een metafoor voor het leven op het einde of mogelijk ook voor het geboren worden van een nieuw leven. Vorm en inhoud brachten de jury er toe dit werk aan te bevelen voor aankoop.

Het werk 'de woudloper' van Winke Besard verraste en werd door de jury o.a. gekozen omwille van het perfecte materiaalgebruik naar de vorm toe. het werk zal blijven evolueren in de natuur en zal er in opgenomen worden.

De jury bestond uit: mevrouw Ingrid Ledent (professor in Graphics), de heer jan Thomaes (Driesen-Meersman-Thomaes architecten), de heer axel Enthoven (directeur van Enthoven associates, design consultants), de heer jo Van Bouwel (directeur Gemeentelijke academie voor Beeldende Kunsten Brasschaat) , de heer jan Moereels (landschapsarchitect Brasschaat). Deze jury werd voorgezeten door de heer Dorian van der Brempt (directeur 'De Buren', het Vlaams-Nederlands huis in Brussel).

Winke besard wint publieksprijs

Publiek liet massaal haar stem weten

Het publiek op haar beurt kreeg ook de kans om te laten weten welk hun favoriet werk was. Ruim 1532 stemmen werden geregistreerd. De meerderheid werd ingevuld via de folder. 474 stemmen werden online gedaan. Er werden 8 blanco formulieren geteld. 27 stemmen waren ongeldig.

Met een ruime meerderheid van stemmen gaat de publieksprijs ter waarde van 1000 euro naar ‘ de woudloper’ van Winke besard. 625 stemmen kreeg het werk.

Tweede werd Wouter Feyaerts met 'Heimwei', de sculptuur van het schaap in het AZ Klina. Het publiek werd gecharmeerd door het verhaal achter het kunstwerk (de onteigening van de boerderij en schapenwei van wouters grootvader die moest wijken voor de bouw van het ziekenhuis).

Het brons gaat naar Niko Van stichel (NVS Enterprises) met het werk 'Suburban Prototype'. Met dit werk speelt de kunstenaar in op de tegenstelling natuur versus cultuur. Vanuit een andere hoek bekeken, suggereert de sculptuur een elementaire woonvorm die strak grafisch is vormgegeven.

Ruim 8000 bezoekers
Geschat wordt dat 'Brasschaat 05' ruim 8000 bezoekers wist te lokken. De kwaliteitsvolle kunstwerken (die uit 80 dossiers werden geselecteerd door de selectiejury), het uitzonderlijk goede najaarsweer, het feit dat deze tentoonstelling gratis was en zo een ruim publiek wist te vinden (ook kinderen lieten hun stem weten), liggen wellicht aan de basis van dit succes. Deze eerste triënnale was een van de hoogtepunten (naast de tentoonstelling de baillet-latour. Brasschaat en spelen die nog tot 6 november loopt) in de viering van de 175ste verjaardag van de gemeente Brasschaat.

Afspraak in 2008 voor de tweede Triënnale voor Beeldende Kunst: 'Brasschaat 08'!


Meer nieuws

01-09-2005 Model van de Torenpoort De Mik gevonden?
02-02-2020 Barometer zwerfvuil en sluikstort in januari
18-06-2005 Ben je mee? Een dag bomvol beweging!

Nieuws zoekwoorden

  torenpoort     kermis     kerkedreef     sprookjespad     buurtbus