Flying Festival 2019
Maria-ter-Heide
  Flying Festival 2019
           

Nieuws van vroeger

 29 juni 1986 (36 jaar geleden)
In het ziekenhuis sterft mr Simon Hannon,84 jaar oud, de echtgenoot van mevrouw Maria Boodts, voorheen in de Berrélei.
De reis van de gehandikapten en de Ijzerbedevaart, niets dan gezweet en verbrande armen en benen.  lees meer nieuws van vroeger

Kalender

 01-07-2022 Wor met beiaard
 06-07-2022 Willy & Walters balmobiel
 11-07-2022 Ontbijt in Maria-ter-Heide
 18-08-2022 Zomerdorp Maria-ter-Heide
 19-08-2022 Zomerdorp Maria-ter-Heide

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 18:31 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is morgen om 09.08 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Reiger in park De Mik
  Walter De Vos
  Reiger in park De Mik
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Kunsttentoonstelling 'Brasschaat 05'

3 Kunstwerken worden aangekocht, 1 publieksprijs
Maar liefst drie werken die geëxposeerd werden tijdens de tentoonstelling 'Brasschaat 05' zullen worden aangekocht door de Gemeente Brasschaat. Dat is de opmerkelijke conclusie na de jurering van deze tentoonstelling.

De jury was het unaniem eens dat de inzendingen voor een beginnend project als dit een bijzonder hoog niveau haalden.

De drie werken zijn: 'Zonder titel' van Werner Leyssens, 'Life-jacket' van Rafaël Vergauwen en 'De Woudloper' van Winke Besard.

De herinnering aan het gebouw, het kasteeltje achter de vijver van de Mik is voor Werner Leyssens bijzonder belangrijk. Het kijken door een raam dat dit beeld wazig maakt sluit aan bij deze herinnering. De jury vond dit uitgangspunt zeer interessant en wil de gelegenheid geven aan de vele bezoekers van het park dezelfde ervaring mee te maken.

Rafaël Vergauwen heeft met zijn beeld 'Life jacket' een indringend werk gemaakt dat vormelijk maar ook inhoudelijk zeer sterk is.

De vorm die een kangoeroe voorstelt, inspecteert zijn eigen buidel. Het dier zit aan een luchtbed vastgekluisterd maar houdt zich klaar om de sprong te wagen. Een metafoor voor het leven op het einde of mogelijk ook voor het geboren worden van een nieuw leven. Vorm en inhoud brachten de jury er toe dit werk aan te bevelen voor aankoop.

Het werk 'de woudloper' van Winke Besard verraste en werd door de jury o.a. gekozen omwille van het perfecte materiaalgebruik naar de vorm toe. het werk zal blijven evolueren in de natuur en zal er in opgenomen worden.

De jury bestond uit: mevrouw Ingrid Ledent (professor in Graphics), de heer jan Thomaes (Driesen-Meersman-Thomaes architecten), de heer axel Enthoven (directeur van Enthoven associates, design consultants), de heer jo Van Bouwel (directeur Gemeentelijke academie voor Beeldende Kunsten Brasschaat) , de heer jan Moereels (landschapsarchitect Brasschaat). Deze jury werd voorgezeten door de heer Dorian van der Brempt (directeur 'De Buren', het Vlaams-Nederlands huis in Brussel).

Winke besard wint publieksprijs

Publiek liet massaal haar stem weten

Het publiek op haar beurt kreeg ook de kans om te laten weten welk hun favoriet werk was. Ruim 1532 stemmen werden geregistreerd. De meerderheid werd ingevuld via de folder. 474 stemmen werden online gedaan. Er werden 8 blanco formulieren geteld. 27 stemmen waren ongeldig.

Met een ruime meerderheid van stemmen gaat de publieksprijs ter waarde van 1000 euro naar ‘ de woudloper’ van Winke besard. 625 stemmen kreeg het werk.

Tweede werd Wouter Feyaerts met 'Heimwei', de sculptuur van het schaap in het AZ Klina. Het publiek werd gecharmeerd door het verhaal achter het kunstwerk (de onteigening van de boerderij en schapenwei van wouters grootvader die moest wijken voor de bouw van het ziekenhuis).

Het brons gaat naar Niko Van stichel (NVS Enterprises) met het werk 'Suburban Prototype'. Met dit werk speelt de kunstenaar in op de tegenstelling natuur versus cultuur. Vanuit een andere hoek bekeken, suggereert de sculptuur een elementaire woonvorm die strak grafisch is vormgegeven.

Ruim 8000 bezoekers
Geschat wordt dat 'Brasschaat 05' ruim 8000 bezoekers wist te lokken. De kwaliteitsvolle kunstwerken (die uit 80 dossiers werden geselecteerd door de selectiejury), het uitzonderlijk goede najaarsweer, het feit dat deze tentoonstelling gratis was en zo een ruim publiek wist te vinden (ook kinderen lieten hun stem weten), liggen wellicht aan de basis van dit succes. Deze eerste triënnale was een van de hoogtepunten (naast de tentoonstelling de baillet-latour. Brasschaat en spelen die nog tot 6 november loopt) in de viering van de 175ste verjaardag van de gemeente Brasschaat.

Afspraak in 2008 voor de tweede Triënnale voor Beeldende Kunst: 'Brasschaat 08'!


Meer nieuws

01-09-2021 Mater Dei Maria-ter-Heide zoekt .....
28-03-2011 Parochie Maria-ter-Heide bestaat 160 jaar
26-06-2005 Uitslag: 23ste Superman Triathlon

Nieuws zoekwoorden

  kerkedreef     de mik     sprookjespad     durentijdlei     paardenmolen