Skyline boven Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Skyline boven Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 16 april 1975 (49 jaar geleden)
Door een defect aan de waterleiding ter hoogte van de Essensteenweg en de Bierwertslei komt het kamp zonder water te zitten.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 19:31 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is morgen om 08.32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Site Gunfire - 75 jaar bevrijding
  Site Gunfire - 75 jaar bevrijding
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Model van de Torenpoort De Mik gevonden?

Een Brasschatenaar uit Maria-ter-Heide heeft naar eigen zeggen het model van de torenpoort van De Mik in Parthenay, Frankrijk, gevonden. "Daar staat als stadsingang 'la porte et le pont St Jacques' uit de 13e eeuw over de Thouet." Vooral 'en face' gezien is de gelijkenis groot, volgens deze mijnheer. Voor wie het met z'n eigen ogen wil gaan vaststellen, "Partenay ligt op de weg van Paumur-Niors, 42 km van Niors en 51 km van Polsiers." Volgens onze bronnen echter liet Jean-Michel Van Havre die het domein De Mik had van zijn schoonvader Stier d' Aertselaer in 1830 grondige wijzigingen aanbrengen. Zo werd het kasteel veranderd en vergroot, de vijver gegraven en het park heraangelegd in Engelse stijl. De poort in ijzermaalsteen met ophaalbrug werd gebouwd naar het model van de oude militaire poort van Bourges, Noord-Frankrijk. Frans Bellens, auteur van verschillende historische werken over Brasschaat bevestigt dit. "Niet alleen is de poort van De Mik naar het model van de militaire poort van Bourges gemaakt, ook de stenen ijzermaal komen van ginder. De vroegere pastoor van Bourges pastoor Coulier, heeft me dat verteld; hij bezat daar ook de gegevens van." Er waren nog meer banden met Frankrijk, zegt Beitens, nu de kerk van Maria-ter-Heide. Die is gebouwd op basis van plannen van een kapel in Parijs." Thans is zowel het park De Mik Is de poort geklasseerd als monument.


Meer nieuws

16-06-2006 24ste Superman Triathlon
25-03-2020 Tijdelijk geen buurtbus in de wijk
10-10-2011 Infovergadering rond opmaak beheersplan De Mik

Nieuws zoekwoorden

  pfaff     buurtbus     durentijdlei     eenden     parkvijver