Rhododendron in bloei
Maria-ter-Heide
  Rhododendron in bloei
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 25 april 1986 (38 jaar geleden)
Omstreeks middernacht gebeurt aan het Dennenhof een zwaar ongeval waarbij een man uit onze wijk het leven laat.
De kaarters van de KWB, ontvangen hun grote of kleine troostprijs bij het gezellig samenzijn in het zaaltje van de Kring.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 04:56 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

De Mick
  De Mick
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Tuinafval verbranden is in Brasschaat wettelijk zo goed als onmogelijk

In april breekt de brandgevaarlijke periode voor bos- en heidegebieden aan. In deze periode kunnen bos- en heidegebieden erg droog zijn wat het risico op brand gevoelig verhoogt. Het Groot en Klein Schietveld in Brasschaat zijn zo'n brandgevoelige gebieden. Ook de Kalmthoutse en Brechtse Heide liggen dichtbij. In samenwerking met Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Brecht en Kapellen heeft Brasschaat een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) Bos en Heide opgesteld.

Om bezoekers van deze natuurgebieden te informeren is er de natuurbrandthermometer. Die wordt dagelijks -to-date gehouden en werkt met alarmeringsfase: groen, geel, oranje en rood. Je vindt de geldende fase aan de grote toegangen van natuurgebieden en op www.brasschaat.be.

GROEN
Er is weinig gevaar. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte.

GEEL
Tijdens fase geel zijn beheerders en brandweer extra waakzaam en wordt de brandtoren in de Kalmthoutse heide extra bemand.

ORANJE
Dit betekent hoog gevaar. Wees voorzichtig! Laat kinderen niet zonder toezicht in het gebied. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld elke dag bemand.

ROOD
Nu is er acuut gevaar. De toegang tot het gebied wordt afgeraden. liever geen open vuur Volgens het veldwetboek en het Brasschaatse politiereglement mag je snoeihout en ander zuiver tuinafval verbranden als je meer dan 100 meter van huizen, bossen, boomgaarden, hagen en heide blijft. In praktijk komen maar een heel beperkt aantal plaatsen daarvoor in aanmerking in onze gemeente. Maar zelfs als het mag, vraagt de brandweer uitdrukkelijk om geen open vuur te maken tijdens de fases oranje en rood.

Tijdens deze alarmeringsfases rukt de brandweer uit bij elke rookpluim die ze waarnemen. Van op afstand is immers niet te zien of het om een gecontroleerd vuur gaat of niet. Dit verhoogt de werkdruk enorm. Bovendien is het risico op uitbreiding van de brand in deze periode bijzonder hoog.


Meer nieuws

16-10-2012 T-Day lokt 3500 jongeren
08-11-2019 Vernieuwing flitspaal Brechtsebaan
15-01-2006 Kinderboerderij Mikerf Sint-Antonius slachtfeest

Nieuws zoekwoorden

  kermis     pfaff     de mik     deelfietsen     rommelmarkt