Herfst in Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Herfst in Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 19 maart 1969 (55 jaar geleden)
De kleuters krijgen vandaag een extra tekening mee naar huis op de papa op Sint Jozef-dag te verrassen.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 04:56 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Torenpoort De Mik (beuk)
  Torenpoort De Mik (beuk)
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

De Inslag: Het goed van Loos

Ingang De Inslag - goed van LoosAan de overkant van de ingang van het domein 'De Mik' vindt je nog een ander groot parkgebied namelijk 'De Inslag' ofwel in de volksmond 'het goed van Loos' genoemd. In de Kerkedreef vindt je de hoofdingang. Er bevinden zich nog 3 kleine bescheiden zij-ingangen. Eén aan het einde van de Wipstraat, één aan de kruising Korenlaan-Molenheide en één aan de Bredabaan naast de Antitankgracht (Antitankkanaal).

De tweede hoofdingang bevindt zich in de Fortsebaan, zijstraat van de Pauwelslei. Het park gaat vanaf de Kerkedreef tot aan de Pauwelslei (verticaal) en vanaf de Miksebaan tot aan de Bredabaan (horizontaal). Dit uitgestrekte natuurpark is enorm in trek bij vele joggers, wandelaars en fietsers. Door het park stroomt de Antitankgracht (Antitankkanaal). Ook, de vele weides en stukjes heide worden in stand gehouden. Het domein draagt ook het erkende internationale FSC-label, wat staat voor een ecologisch, economisch en sociaal verantwoord bosbeheer. Af en toe zorgen selectieve kapacties voor een verjonging van het dennenbos.

In het domein broeden de zwarte specht, sperwer, buizerd en bosuil. Het Antitankkanaal loopt dwars door het domein. Rond het Antitankkanaal leven oever- en watervogels en met wat geluk kan je de prachtige ijsvogel en blauwe reiger ontdekken. De grachten in het grasland vormen een schitterende biotoop voor bijzondere water- en oeverplanten, libellen, kikkers, padden en salamanders. Op rustige en stille plaatsen kan men reeën, vossen, hazen of konijnen waarnemen.

De speelweide, picknickplaatsen en rustbanken nodigen uit tot relaxen en genieten.

Wens je eens een begeleide wandeling mee te doen? Dan kan je terecht bij de natuurgidsen van Brasschaat. Die organiseren regelmatig begeleide natuurwandelingen in het domein en park De Mik. (zie www.natuurgidsen-brasschaat.be).

Geschiedenis
De Inslag was een heidegebied dat werd ontgonnen als akker- en weideland. Op een zekere dag ging men dit stukje grond 'inslaen - inslach', in gebruik nemen, of ontginnen vandaar de huidige naam "De Inslag". In de volksmond wordt het park ook "Het goed van Loos" genoemd. Grote delen van dit domein waren vroeger in handen van de familie Loos

Met de aanleg van een kasteeldomein (De Mik) in de 19de eeuw werd de omgeving bebost waardoor een weelderig jachtdecor ontstond. Het domein was in bezit van de familie Laurencin en Loos. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos kaal gekapt om de zichtbaarheid rond de fortengordel van Antwerpen te vergroten. 36 jaar later ging de bijl opnieuw door het bos voor het graven van loopgraven. Na de tweede wereldoorlog werd het herbebost met grove den en lork die al snel grote delen van De Inslag bedekten.

In 1980 kocht de Vlaamse overheid De Inslag (147 ha). Het bestaat naast naaldbos ook uit loofbossen, weilanden en stukjes heide. Nu voert Agentschap en Bos er een doorgedreven natuurbeheer wat de biodiversiteit ten goede komt. Sinds de overname door de Vlaamse Overheid wordt het bos af en toe uitgedund. Door te dunnen kan er meer licht binnenvallen en krijgen jonge bomen de kans om te groeien. Sinds 1995 staat er een meettoren in het domein De Inslag. Op deze toren bestudeert men het verband tussen bossen, luchtverontreiniging en klimaatverandering. (meer info over meettoren) Ook restanten van militaire bouwwerken zoals een bunker treffen we nog aan in De Inslag.