Eenden in volle vlucht - Park De Mik
Maria-ter-Heide
  Eenden in volle vlucht - Park De Mik
           

Nieuws van vroeger

 6 oktober 1987 (37 jaar geleden)
Aan het kruispunt bij het Zwarte Kruis op de Sint-Jobsesteenweg gebeurt een heel tragisch ongeval: een jonge huisvader van 2 kindjes uit Brasschaat, wordt langs achter aangereden door een camion en botst dan op een tegenligger. De jonge man is op slag dood en het verkeer wordt vele uren omgeleid.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 01:23 uur (halte Kerk MTH).
  Er rijdt geen buurtbus op zaterdag
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Standbeeld Alphonse della Faille
  Standbeeld Alphonse della Faille
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

De Mik

Kasteel van De MikEen van de mooiste parken van de gemeente Brasschaat is park 'De Mik'. 'De Mik' komt van de naam 'Micke' die al voor de eerste keer voorkwam in 1251. De naam is afkomstig van een mikgalg die hier ooit stond. De naam zal achtereenvolgens ook gebruikt worden voor een hoeve, een weg, een kasteel, een kliniek en een kinderboerderij. In 1280 schonk de huidige eigenares, Isabella van Breda, de boerderij 'Micke' aan het Sint-Elisabethgasthuis van Antwerpen. Rond 1300 werden er twee hoeven gebouwd. De grootste, de Mikhoeve, werd gebouwd vlak bij de Papenstraat. De kleinste werd gebouwd vlak bij de Miksebaan. De Mikhoeve is een van de oudste nederzettingen van Brasschaat. Ieder jaar werden de gronden rond de hoeve bewerkt en verpacht. Pas in 1925 werd de hoeve, samen met 29 ha grond, verkocht aan NV Heropbeuring van Antwerpen. Naast de hoeve werd een rusthuis en een ziekenhuis gebouwd: het sanatorium De Mick. In 2000 werd het sanatorim De Mick volledig vernieuwd. 'De Mick' is nu een revalidatie-, woon- en zorgcentrum.

Henri-Joseph Stier liet in 1785 een buitenverblijf bouwen en een park aanleggen op zijn domein 'De Mik'. Enkele jaren later brak de Franse Revolutie uit. Op 26 augustus 1794 besloot Henri-Joseph Stier, samen met zijn vrouw en 3 volwassen dochters, te emigreren naar Amerika. Het grootste van zijn bezittingen liet hij in handen van zijn betrouwbare vrienden. In een buitenwijk van Washington DC bouwde hij een architecturale kopie van het oorspronkelijke buitenverblijf op het landgoed 'De Mik'. Riversdale, zoals het historische huis in Amerika heet, werd gebouwd in 1801. Het huidige kasteel van De Mik is het resultaat van heropbouw en veranderingen na een brand of twee. Aan de gevel van het kasteel, aan de kant van de vijver, ziet men drie gedenkstenen in de muur gemetseld staan van de vorige eigenaars. Iedere steen heeft een datum erin gebeiteld staan met een familienaam: Stier, Van Havre en Della Faille.

Na de Franse Revolutie, in 1803, keerde hij samen met zijn gezin terug naar Antwerpen. Hij kon zich nu eindelijk in zijn kasteel nestelen. Door de vroegere verhuis naar Amerika, kwam hij op het idee om zeldzame bomen in te voeren en deze in zijn park te planten. Duizenden bomen werden ingevoerd, denk maar aan de Amerikaanse eik. In 1821 stierf hij, zijn dochter Isabelle Stier erfde alles.

In 1790 was zij gehuwd met Jan-Michel van Havre. Helaas had Isabelle niet lang van haar erfenis kunnen genieten. Zij stierf in 1822 waardoor alles werd overgedragen aan Jan-Michel van Havre. Twee van zijn dochters huwden met 2 zonen van de familie della Faille. In 1830 liet Jan-Michel een helehoop werken uitvoeren. Er kwam onder andere een torenpoort met ophaalbrug. De poort met ophaalbrug is een kopie van een stadspoort van de Franse stad Bourges. In 1848 stierf Jan-Michel van Havre. Op zijn toer werd alles overgedragen aan zijn dochters en aan de familie della Faille. In 1971 werd het kasteel door een brand volledig verwoest maar in 1973 werd het heropgebouwd door Jan della Faille de Leverghem.

Op de dag van vandaag is het park 'De Mik' enorm geliefd door wandelaars. De mooie, ingevoerde bomen (oa de zeldzame Amerikaanse Kustsequoia) en de prachtige vijver zijn ook erg in trek door de vele vogels en eenden. In het park staan één van de oudste bomen van Europa, sommige zijn ouder dan 225 jaar. Rond het kasteel zelf is een enorme gracht gegraven. Deze gracht passeert naast de Kerkedreef. Voor de vele sportvissers is dit een ideale plek om te vissen.

Het domein, echter zonder kasteel en de omliggende 8 ha, kwam in bezit van de Gemeente Brasschaat in 1949 en dient sindsdien als gemeentelijk park. De totale oppervlakte van het huidige park bedraagt ca 37 ha. In 1988 kocht de gemeente Brasschaat de Kleinhoeve aan voor de aanleg van een kinderboerderij.

Vlakbij het domein 'De Mik' vindt u ook de kinderboerij Mikerf en het domein 'De Inslag'.