Mikhof
Maria-ter-Heide
  Mikhof
           

Nieuws van vroeger

 3 juli 1979 (43 jaar geleden)
Toen Albert Franssens 's avonds thuis kwam van een korte vakantie, kwamen de buren zeggen dat er rook opsteeg van tussen de pannen. De brandweer werd verwittigd en de aanwezigen blusten het vuur met emmers water. Tijdens zijn afwezigheid had een werkman nieuwe roofing in de goten gestoken. Gelukkig kon een ramp vermeden worden want in de Wipstraat ...  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  Er rijdt geen bus meer richting Antwerpen. De volgende rit is in de ochtend (halte Kerk MTH).
  Er rijdt geen buurtbus op zondag
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Standbeeld dienstencentrum
  Standbeeld dienstencentrum
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Antitankgracht (Antitankkanaal)

De Antitankgracht, in de volksmond het Antitankkanaal is een aangelegde waterloop die een kwartcirkel vormt rond Antwerpen. Vanaf de Schelde in Berendrecht tot in het Albertkanaal in Oelegem loopt het Antitankkanaal, een afstand van 33km en op veel plaatsen meer dan 6 meter breed. Het Antitankkanaal situeert zich in Maria-ter-Heide in domein 'De Inslag'. De fauna en flora speelt momenteel een belangrijke rol in het Antitankkanaal. Vele diersoorten hebben er hun vaste stek gevonden. En dankzij de goede waterkwaliteit leven er verschillende insecten en mossels (schildersmossel, zwanemossel en driehoeksmossel en de erwtemossel) in de gracht. Ook de verschillende soorten amfibieën maken gebruik van deze gracht als voortplantingsplaats.

In 1936 begon de Generale Staf met een studie van het Antitankkanaal. Vooraleer men het kanaal kon graven, moest men eerst de gronden onteigenen. De eigenaars van de gronden verzetten zich hevig. Alle eigenaars vonden dat het kanaal iets verderop moest gegraven worden namelijk bij de buurman. Nadien werden enkele wijzigingen aan de plannen gedaan. De plannen werden getekend achter gesloten deur met bewaking. Men wilde niet dat de plannen buiten gesmokkeld werden. Na het beloven en het uitdelen van de nodige schadevergoedingen aan de eigenaars, kon de bouw van het kanaal beginnen. De start van de uitgraving begon in 1939 en werd met schoppen gegraven. In 1940 was de gracht al gegraven. In de volksmond zei men tegen het Antitankkanaal ook tankgracht, tankval, antitankval, tankvaart, antitankhindernis,... . Zoals de naam al doet vermoeden, werd het Antitankkanaal gebouwd om Duitse tanks, de vijand, tegen te houden zodat de tanks het kanaal niet konden oversteken.

In het totaal maakten de architecten 3 plannen(Plan 1, Plan 2, Plan 3). Op het eerste plan had men een droge gracht getekend, op het tweede en derde plan had men een natte gracht getekend. Voor de 2 laatste plannen had men nog een bijkomend probleem. Men moest het kanaal vullen met water. Dit loste men zeer gemakkelijk op door in het noord-westen water af te tappen van de Schelde en in het zuid-oosten water af te tappen van het Albertkanaal.

Plan 1:
Antitankkanaal Plan 1

Plan 2:
Antitankkanaal Plan 2

Plan 3:
Antitankkanaal Plan 3

Na de oorlog werd de gracht niet meer gebruikt voor militaire acties maar werd de gracht overgelaten aan de natuur. Een tijd lang was er langsheen het traject van het Antitankkanaal een bijenpad. De rijkelijk begroeide bermen met wilde kruiden en struiken is de ideale voedselbron voor bijen, hommels en vlinders.