Eenden in volle vlucht - Park De Mik
  Eenden in volle vlucht - Park De Mik
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 386 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 2 april 1973 (47 jaar geleden)
In de namiddag breekt een ware storm los. Tientallen bomen uit het park sneuvelen en een autovoerder had het geluk van zijn leven toen juist na zijn voorbijkomst aan de bocht bij Blonde Lies een reuzeberk op de Bredabaan aan stukken smakte. Hij scheen helmaal rot aan de binnenkant. Naast hem vielen nog 18 bomen in het domein van mr Collin en vele e ...  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  Er rijdt geen bus meer richting Antwerpen. De volgende rit is in de ochtend (halte Kerk MTH).
  Door de maatregelen in verband met het coronavirus rijdt de buurtbus niet van 17 maart 2020 tot 3 april 2020.
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Site Gunfire - 75 jaar bevrijding
  Site Gunfire - 75 jaar bevrijding
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Antitankgracht (Antitankkanaal)

De Antitankgracht, in de volksmond het Antitankkanaal is een aangelegde waterloop die een kwartcirkel vormt rond Antwerpen. Vanaf de Schelde in Berendrecht tot in het Albertkanaal in Oelegem loopt het Antitankkanaal, een afstand van 33km en op veel plaatsen meer dan 6 meter breed. Het Antitankkanaal situeert zich in Maria-ter-Heide in domein 'De Inslag'. De fauna en flora speelt momenteel een belangrijke rol in het Antitankkanaal. Vele diersoorten hebben er hun vaste stek gevonden. En dankzij de goede waterkwaliteit leven er verschillende insecten en mossels (schildersmossel, zwanemossel en driehoeksmossel en de erwtemossel) in de gracht. Ook de verschillende soorten amfibieën maken gebruik van deze gracht als voortplantingsplaats.

In 1936 begon de Generale Staf met een studie van het Antitankkanaal. Vooraleer men het kanaal kon graven, moest men eerst de gronden onteigenen. De eigenaars van de gronden verzetten zich hevig. Alle eigenaars vonden dat het kanaal iets verderop moest gegraven worden namelijk bij de buurman. Nadien werden enkele wijzigingen aan de plannen gedaan. De plannen werden getekend achter gesloten deur met bewaking. Men wilde niet dat de plannen buiten gesmokkeld werden. Na het beloven en het uitdelen van de nodige schadevergoedingen aan de eigenaars, kon de bouw van het kanaal beginnen. De start van de uitgraving begon in 1939 en werd met schoppen gegraven. In 1940 was de gracht al gegraven. In de volksmond zei men tegen het Antitankkanaal ook tankgracht, tankval, antitankval, tankvaart, antitankhindernis,... . Zoals de naam al doet vermoeden, werd het Antitankkanaal gebouwd om tanks tegen te houden zodat de tanks het kanaal niet konden oversteken.

In het totaal maakten de architecten 3 plannen(Plan 1, Plan 2, Plan 3). Op het eerste plan had men een droge gracht getekend, op het tweede en derde plan had men een natte gracht getekend. Voor de 2 laatste plannen had men nog een bijkomend probleem. Men moest het kanaal vullen met water. Dit loste men zeer gemakkelijk op door in het noord-westen water af te tappen van de Schelde en in het zuid-oosten water af te tappen van het Albertkanaal.

Plan 1:
Antitankkanaal Plan 1

Plan 2:
Antitankkanaal Plan 2

Plan 3:
Antitankkanaal Plan 3

Na de oorlog werd de gracht niet meer gebruikt voor militaire acties maar werd de gracht overgelaten aan de natuur. Een tijd lang was er langsheen het traject van het Antitankkanaal een bijenpad. De rijkelijk begroeide bermen met wilde kruiden en struiken is de ideale voedselbron voor bijen, hommels en vlinders.