Skyline boven Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Skyline boven Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 13 juli 1975 (49 jaar geleden)
In de kliniek van de Mick sterft een gekende figuur uit onze parochie: Stan Cryns. Hij was vele jaren de brievendrager en kende alle oude inwoners door en door. Hij was ook trouw lid van de harmonie en zou geen enkele activiteit gemist hebben. Hij werd 82 jaar.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 09:23 uur (halte Kerk MTH).
  Er rijdt geen buurtbus op zaterdag
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Domeinbos De Inslag
  Domeinbos De Inslag
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Antitankgracht (Antitankkanaal)

De Antitankgracht, in de volksmond het Antitankkanaal is een aangelegde waterloop die een kwartcirkel vormt rond Antwerpen. Vanaf de Schelde in Berendrecht tot in het Albertkanaal in Oelegem loopt het Antitankkanaal, een afstand van 33km en op veel plaatsen meer dan 6 meter breed. Het Antitankkanaal situeert zich in Maria-ter-Heide in domein 'De Inslag'. De fauna en flora speelt momenteel een belangrijke rol in het Antitankkanaal. Vele diersoorten hebben er hun vaste stek gevonden. En dankzij de goede waterkwaliteit leven er verschillende insecten en mossels (schildersmossel, zwanemossel en driehoeksmossel en de erwtemossel) in de gracht. Ook de verschillende soorten amfibieën maken gebruik van deze gracht als voortplantingsplaats.

In 1936 begon de Generale Staf met een studie van het Antitankkanaal. Vooraleer men het kanaal kon graven, moest men eerst de gronden onteigenen. De eigenaars van de gronden verzetten zich hevig. Alle eigenaars vonden dat het kanaal iets verderop moest gegraven worden namelijk bij de buurman. Nadien werden enkele wijzigingen aan de plannen gedaan. De plannen werden getekend achter gesloten deur met bewaking. Men wilde niet dat de plannen buiten gesmokkeld werden. Na het beloven en het uitdelen van de nodige schadevergoedingen aan de eigenaars, kon de bouw van het kanaal beginnen. De start van de uitgraving begon in 1939 en werd met schoppen gegraven. In 1940 was de gracht al gegraven. In de volksmond zei men tegen het Antitankkanaal ook tankgracht, tankval, antitankval, tankvaart, antitankhindernis,... . Zoals de naam al doet vermoeden, werd het Antitankkanaal gebouwd om Duitse tanks, de vijand, tegen te houden zodat de tanks het kanaal niet konden oversteken.

In het totaal maakten de architecten 3 plannen(Plan 1, Plan 2, Plan 3). Op het eerste plan had men een droge gracht getekend, op het tweede en derde plan had men een natte gracht getekend. Voor de 2 laatste plannen had men nog een bijkomend probleem. Men moest het kanaal vullen met water. Dit loste men zeer gemakkelijk op door in het noord-westen water af te tappen van de Schelde en in het zuid-oosten water af te tappen van het Albertkanaal.

Plan 1:
Antitankkanaal Plan 1

Plan 2:
Antitankkanaal Plan 2

Plan 3:
Antitankkanaal Plan 3

Na de oorlog werd de gracht niet meer gebruikt voor militaire acties maar werd de gracht overgelaten aan de natuur. Een tijd lang was er langsheen het traject van het Antitankkanaal een bijenpad. De rijkelijk begroeide bermen met wilde kruiden en struiken is de ideale voedselbron voor bijen, hommels en vlinders.