Skyline boven Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Skyline boven Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 25 juli 1986 (38 jaar geleden)
Huwelijksinzegening voor de verloofden Frank Lenaerts uit de Driehoek en Inez Krijnen van het Mickhof.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 20:12 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is morgen om 08.32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Chinese knobbelganzen in De Mik
  Ria G.
  Chinese knobbelganzen in De Mik
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Grootste militaire oefening sinds WO II

Etnische zuiveringen in Brasschaat
We moeten niet meer bang zijn dat Duitsers of Russen ons landje binnenvallen. Oorlogen zoals we ze tot nu toe gekend hebben, behoren wellicht definitief tot het verleden. Maar conflicten tussen bevolkingsgroepen zoals in het voormalige Joegoslavië of Soedan zullen jammer genoeg meer en meer opduiken. De hele wereld, in de hoedanigheid van de Verenigde Naties, stuurt dan vredestroepen om de kemphanen uit elkaar te houden. In zulke opdrachten wil het Belgische leger zich verder specialiseren.

Momenteel is het Belgische leger op vraag van de VN actief in Afghanistan en Kosovo. Om onze militairen beter voorbereid op vredesmissies te sturen, organiseren de bevelhebbers Quick Response; een ambitieuze internationale oefening waarbij 8000 militairen van lucht- en landmacht, marine en medische troepen betrokken worden. Buiten Belgische doen er ook Oostenrijkse, Duitse, Franse, Luxemburgse en Nederlandse militairen mee.

Gratis spektakel
Voor de oefening wordt België opgedeeld in Coralland en Woodland. U kan deze twee fictieve landen vergelijken met Servië en Bosnië: etnische zuiveringen, opstanden, guerilla-tactieken, oorlogsmisdaden… Al dat fraais passeert tijdens de oefening de revue. De Verenigde Naties sturen internationale troepen om ter plekke de lont uit het kruitvat te halen; peacekeeping wordt dit in vaktermen genoemd. Op 15 september 2006 worden de eerste verkenners en gevechtsduikers van de internationale troepen aan de kust gedropt. Op 18 september vertrekken aan het zuiderterras in Antwerpen landingstroepen richting kust. Diezelfde avond wordt een volledige compagnie parachutisten gedropt boven Koksijde. Op 19 september vanaf 7.30 uur landen de eerste troepen met speciale boten (Zodiacs) aan de kust te Nieuwpoort. Tegelijkertijd varen ongeveer 250 soldaten naar de stranden van Zeebrugge met gespecialiseerde landingsvaartuigen van het Nederlandse Korps Mariniers. Voor wie in buurt is, ga zeker kijken want spektakel is verzekerd.

Brasschaat deelt in de klappen
Na de landing trekken de troepen richting Wallonië. Er zijn op voorhand corridors afgebakend waarbinnen de troepen zelf moeten bepalen hoe ze op hun bestemming geraken. Niemand weet dus op voorhand langs welke wegen de colonnes met jeeps en andere militaire voertuigen zullen rijden. Gewestwegen worden wel zoveel mogelijk vermeden en rupsvoertuigen worden met vrachtwagens vervoerd om beschadigingen aan de wegen te voorkomen. Het staat wel vast dat er minstens één colonne over Brasschaatse wegen zal passeren. Aan de ingang van het militaire domein aan de Kapellei wordt er namelijk een grimmige demonstratie gesimuleerd die de internationale troepenmacht onder controle moet krijgen. Ook wordt er diezelfde dag een confrontatie met smokkelaars gesimuleerd. Beide simulaties vinden plaats op vrijdag 22 september. Schrik dus niet als u plots soldaten in volle gevechtsuitrusting voor uw deur ziet langskomen. Het gaat wel degelijk over een oefening.
De troepenmacht steekt normaal gezien op 23 september de Maas (de grens tussen de fictieve landen Coralland en Woodland) over en zullen op hun eindbestemming aankomen op 28 september. Het gros van de oefeningen zit er dan op.

Meer info over de oefening 'Quick Response': www.mil.be


Meer nieuws

11-10-2023 Kon. SOC Tennis & Padel zoekt uitbating
15-05-2012 Dirk de Kort, Kris Peeters en majoor de Condé aan het woord
29-01-2022 Diefstal in een woning in de Durentijdlei

Nieuws zoekwoorden

  rommelmarkt     bibliotheek     inslag     bredabaan     kerk