Herfst in Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Herfst in Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 27 juli 1969 (55 jaar geleden)
In Maria-ter-Heide was er een stormwind in de vooravond.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 05:22 uur (halte Kerk MTH).
  Er rijdt geen buurtbus op zaterdag
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Waterkoeten in de Inslag
  Waterkoeten in de Inslag
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Overzet van padden, kikkers en salamanders

De padden, kikkers en salamanders ontwaken stilaan uit hun winterslaap en zoeken massaal hun voortplantigspoelen op.

Het park "De Mik" is daarom jaarlijks een echte trekpleister voor deze amfibieën. Ze trekken van de omliggende bossen naar hun poel meestal bij vrij zacht (regenachtig, +7°C) weer. Straten zoals de Kerkedreef zijn daarbij moeilijke hindernissen omdat de beestjes de straat moeten oversteken. In het verleden werd duidelijk dat er toch nog teveel van deze amfibieën overreden werden door automobilisten. Vandaar dat de partij Groen! ervoor geijverd heeft om de Kerkedreef gedeeltelijk af te sluiten ter hoogte van de ingang van het park "De Mik" tot aan de Miksebaan. Fietsers en wandelaars mogen nog door de Kerkedreef maar voor auto's daarentegen is de straat gedeeltelijk afgesloten van 1 februari 2006 tot 31 maart 2006.

Sinds 1995 helpen tientallen medewerkers van Natuurpunt Brasschaat met de overzet van deze amfibieën. Om de amfibieën te beschermen, worden er langs de Kerkedreef en de Miksebaan kleine afsluitingen(netjes) geplaatst daardoor worden de amfibieën tegengehouden. Doordat ze deze hindernis willen omzeilen, bestaat de kans erin dat de amfibieën in één van de vele ingegraven emmers, die 2 maal per dag geledigd worden, terecht komen. Zo kunnen de vrijwilligers gemakkelijk en snel de dieren vangen, tellen, geslacht en soort bepalen. Nadat men deze gegevens heeft vastgesteld, worden de dieren aan de overkant van de straat weer vrij gelaten. Zo kunnen de beestjes hun zware tocht naar hun voortplantigspoel weer hervatten.

Wil jij ook graag meehelpen met de overzetting van honderden amfibieën? Dat kan, neem dan contact op met de lokale kern van Brasschaat en/of met Natuur.Huis.


Meer nieuws

15-08-2023 Stuk Brechtsebaan tijdelijk éénrichtingsverkeer
17-03-2020 Geen buurtbus door maatregelingen rond het coronavirus
02-11-2012 Een BIN in Mariaburg en Maria-ter-Heide

Nieuws zoekwoorden

  inslag     glasbak     kerk     ophokplicht     de mik