Torenpoort De Mik (sneeuw 2021)
Maria-ter-Heide
  Torenpoort De Mik (sneeuw 2021)
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 22 mei 1983 (41 jaar geleden)
Vanaf 8uur wordt het kampioenschap Wipschutters betwist in de Wipstraat. Onze plaatselijke naatschappij werd belast om dit jaar alle schietingen te organiseren. Het kampioenschappentornooi zal nog heel de zomer duren. Het Kapittelpad, ontworpen door onze dorpsgenoot Fred Van Laneenhove over een afstand van 38 km wordt vandaag door een paar honde ...  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 10:01 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Rhododendron in bloei
  Rhododendron in bloei
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Schuttersvereniging Jonge Sint-Sebastiaenen viert dit jaar 100-jarig bestaan

De schuttersvereniging Jonge Sint-Sebastiaenen viert dit jaar haar honderdjarig bestaan. Opgericht in 1907 behoort de schuttersvereniging tot de oudste verenigingen van Brasschaat. Hoe gaat het met de schutters na al die vele jaren? Want alhoewel de oorsprong van schuttersverenigingen teruggaat tot zelfs de Middeleeuwen, werd wipschieten niet erkend door de Unesco als immaterieel werelderfgoed. En ondanks het feit dat heel wat schutters een olympische sport beoefenen, komt de sport maar zelden in de belangstelling.

De vereniging gebruikt een terrein van de gemeente langs de Wipstraat. De straatnaam is natuurlijk niet toevallig. We zitten voor Eddy Janssens, de voorzitter, die al zo'n dertien jaar de sport beoefent, en Mieke Verschaeren, de ondervoorzitster, en al vijf jaar schutter. Ze zijn allebei nog een beetje onder de indruk van de schade die vandalen op nun terrein hebben aangericht. "Gelukkig heeft de politie de daders kunnen vatten", zegt Mieke, "Ze moeten nu komen meehelpen om alles terug te herstellen." En in het voorjaar ging tijdens de storm een wip eraan. "Gelukkig hebben we met de steun van de gemeente een nieuwe wip. Het gemeentebestuur heeft de wip betaald en wij betalen een deel ervan terug, gespreid over een periode van vijftien jaar." Het wipschieten kan dus blijven doorgaan.

Wipschieten kan op een liggende of op een staande wip. "Wij schieten op een staande wip in openlucht", legt Eddy Janssens uit. "Een wip is een metalen frame met pinnen, waarop vogels worden gezet. Deze vogels moet men er proberen af te schieten." En Mieke vult aan: "De hoogste vogel staat op 28 meter hoogte." Er bestaat een speciale puntenverdeling. "Vier punten voor de hoge vogel, drie punten voor de zijvogels, twee punten voor de kallen en een punt voor de gewone vogels,"

Schiet iedereen voor zichzelf? Mieke Verschaeren: "Er zijn twee kampioenschappen, namelijk sectorkampioenschap en interclub, in ploegen van vijf deelnemers. Interclub wordt jaarlijks om beurten georganiseerd. De club die het sectorkampioenschap wint, mag het eerstvolgende jaar het kampioenschap inrichten. Ondertussen tellen de punten die je geschoten hebt in het kampioenschap ook voor de individuele stand en kan je daar ook een prijs mee winnen." Tenslotte wil Mieke benadrukken dat er meer is dan de schietingen alleen. "Zeker zo belangrijk is het feit dat je mensen leert kennen en ontmoet." "De Jonge Sint-Sebastiaenen zijn aangesloten bij het Noord-Kempisch Verbond", legt Mieke uit. "Elke club geeft ongeveer zeven schietingen op een seizoen dat loopt vanaf eind maart tot begin november. Men kan ook bij andere clubs gaan schieten." Elke woensdagavond wordt er getraind. Hier worden de beginners de kneepjes van het vak aangeleerd en kunnen de ervaren schutters hun talenten onderhouden en verbeteren. ledere club heeft ook een aantal ledenschietingen zoals bijvoorbeeld een paasschieting. "Elk jaar wordt op 1 mei de koningschieting gehouden in elke club en elke koning mag dan naar de keizerschieting om zich te meten met de andere koningen. De winnaar wordt dan de Keizer van België." Maar wat is nu een goede schutter? "Een goede schutter kan goed schieten natuurlijk", legt Eddy Janssens uit, "een goede basishouding, een goed zicht, goed mikken, heel geconcentreerd blijven... en zeker en vast: veel geluk hebben. Wipschieten ook voor vrouwen en jongeren "Ik ben er heel simpel ingerold", antwoordt Mieke Verschaeren op de vraag hoe zij eraan begonnen is. "Ik ging met mijn broer die schutter is eens mee kijken en ik dacht: dat kan ik precies ook wel." Volgens Mieke zijn er nu op de twintig mannelijke schutters, acht vrouwen die de sport beoefenen. "Vrouwen schieten dan met een lichtere boog. En sommige van de vrouwen zelfs betere schutters dan de mannen." Met de aanwezigheid van de jeugd loopt het minder gemakkelijk. "Het is niet eenvoudig om jongeren aan te trekken", vertelt Mieke, "nog teveel wordt gedacht dat wipschieten een oudemannensport is." De schuttersvereniging wil hieraan iets doen. "We beginnen binnenkort met meer promotie naar de jeugd toe. Het is daarbij ook de bedoeling om initiatiecursussen aan te bieden." Kan de kostprijs geen hindernis vormen? "Elke sport kost toch geld? En een tweedehandsboog heb je al voor 50 euro. Om deel te nemen betaal je een inleg van een paar euro's. Als men enkele vogels afschiet, heeft men dat geld al teruggewonnen", vindt Eddy Janssens. "En ook, jongeren die bij ons willen beginnen kunnen een boog van de club lenen vooraleer zij beslissen om een eigen boog aan te kopen."
Er is nu een nieuwe wip, er staat een project voor jongeren op stapel... nog andere dingen op het programma? "We zouden dringend een nieuwe kantine moeten hebben", vindt Mieke Verschaeren, "maar hoe krijgen we dat op ons eigen voor mekaar? Het geld dat wordt ingelegd voor de schietingen, gaat volledig terug naar de deelnemers. We hebben wel een beetje verdienste van de kantine, al eens een tombola, een beetje sponsoring van plaatselijke middenstanders... We zullen moeten uitvinden hoe we die nieuwe kantine gaan kunnen realiseren," Maar in eerste instantie gaat nu alle aandacht naar de jongeren. De Jonge Sint-Sebastiaenen willen jongeren onder de wip. Wipschieten is een toffe sport, een individuele sport, een openluchtsport.

Meer info: Jonge Sint-Sebastiaenen [tel. 0497 48 93 36 ; miekeverschaeren[AT]hotmail.com ]


Meer nieuws

20-06-2011 Het artilleriemuseum in een nieuw kleedje
15-09-2021 Feest voor Wemers Binnenhuisdecoratie
14-09-2007 Rommelmarkt Ziekenzorg was een groot succes

Nieuws zoekwoorden

  sprookjespad     vogelgriep     zegeplein     kerk     bibliotheek