Skyline boven Maria-ter-Heide
  Skyline boven Maria-ter-Heide
           

Nieuws van vroeger

 21 november 1987 (32 jaar geleden)
De scouts delen de gekochte marsepein en de truffels uit aan de milde kopers.
In de zalen van de meisjesschool gaat de jaarlijkse boekenbeurs door met dit jaar een groter aanbod.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 06:45 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 09:08 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Jaarlijkse kermis - botsauto's
  Jaarlijkse kermis - botsauto's
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Torenpoort De Mik

Torenpoort van Park de MikEind 18de en begin 19de eeuw waren de neo-gotische 'folies' een modetrend in de Engelse landschapstuinen. Het bouwen van zogenaamde ruïnes was voor vele aristocraten een kostelijke onderneming. Het vermogen van baron Jean-Michel van Havre doorstond in 1830 glansrijk de constructie van dit poortgebouw.

Toen Charles Van der Straeten, architect van de koning in Brussel, belast werd met de verfraaing van het kasteel De Mik kreeg de Oostenrijker Petersen de opdracht het domein met de geïmporteerde exotische boomsoorten, een andere 'folie' van de 'beau monde', te herscheppen in een Engelse landschapstuin. Bossen, grasvelden, waterpartijen en beelden deden de eigenaar wegdromen. Een poort in ijzermaalsteen moest die dromen tegen een bedreigende buitenwereld beschermen. Het poortgebouw was een imitatie van de militaire 'porte d'Auron in de Noordfranse stad Bourges.

Het originele franse exemplaar werd in het begin van de 20ste eeuw gesloopt. In Brasschaat bleef het curiosum van de ondergang bespaard.

Bron: Infobord heemkundige kring Breesgata

Sinds 25 jaar is deze toren het eindpunt van het Sprookjespad, een unieke en authentieke activiteit voor kinderen van 4 tot 7 jaar, die wordt ingericht door de toeristische dienst van de gemeente. Op 25 mei 2019 heeft de gemeente ook de linker kamer hiervan opengesteld voor de bezoekertjes. Deze kamer is rolstoeltoegankelijk.