Eenden in volle vlucht - Park De Mik
  Eenden in volle vlucht - Park De Mik
           

Nieuws van vroeger

 22 september 1986 (33 jaar geleden)
In het uurwerk van de toren werd een automatisch angelus-luidsysteem ingebouwd. Op het middaguur en om 19uur luidt voortaan het kleine klokje voor het eeuwenoude gebod waarmee vroeger het werk begon en ook eindigde: "De Engel des Heren...".  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 10:11 uur (halte Kerk MTH).
  Er rijdt geen buurtbus op zondag
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Site Gunfire - 75 jaar bevrijding
  Site Gunfire - 75 jaar bevrijding
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

De Inslag: Het goed van Loos

Ingang De Inslag - goed van LoosAan de overkant van de ingang van het domein 'De Mik' vindt je nog een ander groot parkgebied namelijk 'De Inslag' ofwel in de volksmond 'het goed van Loos' genoemd. In de Kerkedreef vindt je de hoofdingang. Er bevinden zich nog 3 kleine bescheiden zij-ingangen. Eén aan het einde van de Wipstraat, één aan de kruising Korenlaan-Molenheide en één aan de Bredabaan naast de Antitankgracht (Antitankkanaal).

De tweede hoofdingang bevindt zich in de Fortsebaan, zijstraat van de Pauwelslei. Het park gaat vanaf de Kerkedreef tot aan de Pauwelslei (verticaal) en vanaf de Miksebaan tot aan de Bredabaan (horizontaal). Dit uitgestrekte natuurpark is enorm in trek bij vele wandelaars en fietsers. Door het park stroomt de Antitankgracht (Antitankkanaal).

In het domein broeden de zwarte specht, sperwer, buizerd en bosuil. Het Antitankkanaal loopt dwars door het domein. Rond het Antitankkanaal leven oever- en watervogels en met wat geluk kan je de prachtige ijsvogel en blauwe reiger ontdekken. De grachten in het grasland vormen een schitterende biotoop voor waterplanten, libellen, kikkers, padden en salamanders.

De speelweide, picknickplaatsen en rustbanken nodigen uit tot relaxen en genieten.

Geschiedenis
'Inslach' betekent ontginning, daarmee verklapt de naam dat De Inslag niet altijd bos geweest is. Het was een heidegebied dat werd ontgonnen als akker- en weideland. Met de aanleg van een kasteeldomein (De Mik) in de 19de eeuw werd de omgeving bebost waardoor een weelderig jachtdecor ontstond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos gekapt om de zichtbaarheid rond de fortengordel van Antwerpen te vergroten. 36 jaar later ging de bijl opnieuw door het bos voor het graven van loopgraven. Na de tweede wereldoorlog werd herbebost met grove den en lork die al snel grote delen van De Inslag bedekten. In 1980 kocht de Vlaamse overheid De Inslag. Nu voert Agentschap en Bos er een doorgedreven natuurbeheer wat de biodiversiteit ten goede komt.

De natuurgidsen van Brasschaat organiseren regelmatig begeleide wandelingen.