Parkvijver De Mik
  Parkvijver De Mik
           

Nieuws van vroeger

 21 november 1987 (32 jaar geleden)
De scouts delen de gekochte marsepein en de truffels uit aan de milde kopers.
In de zalen van de meisjesschool gaat de jaarlijkse boekenbeurs door met dit jaar een groter aanbod.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 06:45 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 09:08 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Licht vliegwezen Brasschaat
  Licht vliegwezen Brasschaat
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

De Inslag: Het goed van Loos

Ingang De Inslag - goed van LoosAan de overkant van de ingang van het domein 'De Mik' vindt je nog een ander groot parkgebied namelijk 'De Inslag' ofwel in de volksmond 'het goed van Loos' genoemd. In de Kerkedreef vindt je de hoofdingang. Er bevinden zich nog 3 kleine bescheiden zij-ingangen. Eén aan het einde van de Wipstraat, één aan de kruising Korenlaan-Molenheide en één aan de Bredabaan naast de Antitankgracht (Antitankkanaal).

De tweede hoofdingang bevindt zich in de Fortsebaan, zijstraat van de Pauwelslei. Het park gaat vanaf de Kerkedreef tot aan de Pauwelslei (verticaal) en vanaf de Miksebaan tot aan de Bredabaan (horizontaal). Dit uitgestrekte natuurpark is enorm in trek bij vele wandelaars en fietsers. Door het park stroomt de Antitankgracht (Antitankkanaal).

In het domein broeden de zwarte specht, sperwer, buizerd en bosuil. Het Antitankkanaal loopt dwars door het domein. Rond het Antitankkanaal leven oever- en watervogels en met wat geluk kan je de prachtige ijsvogel en blauwe reiger ontdekken. De grachten in het grasland vormen een schitterende biotoop voor bijzondere water- en oeverplanten, libellen, kikkers, padden en salamanders. Op rustige en stille plaatsen kan men reeën, vossen, hazen of konijnen waarnemen.

De speelweide, picknickplaatsen en rustbanken nodigen uit tot relaxen en genieten.

Wens je eens een begeleide wandeling mee te doen? Dan kan je terecht bij de natuurgidsen van Brasschaat. Die organiseren regelmatig begeleide natuurwandelingen in het domein en park De Mik. (zie www.natuurgidsen-brasschaat.be).

Geschiedenis
De Inslag was een heidegebied dat werd ontgonnen als akker- en weideland. Op een zekere dag ging men dit stukje grond 'inslaen - inslach', in gebruik nemen, of ontginnen vandaar de huidige naam "De Inslag".
Met de aanleg van een kasteeldomein (De Mik) in de 19de eeuw werd de omgeving bebost waardoor een weelderig jachtdecor ontstond. Het domein was in bezit van de familie Laurencin en Loos. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos kaal gekapt om de zichtbaarheid rond de fortengordel van Antwerpen te vergroten. 36 jaar later ging de bijl opnieuw door het bos voor het graven van loopgraven. Na de tweede wereldoorlog werd het herbebost met grove den en lork die al snel grote delen van De Inslag bedekten. In 1980 kocht de Vlaamse overheid De Inslag (147 ha). Nu voert Agentschap en Bos er een doorgedreven natuurbeheer wat de biodiversiteit ten goede komt. Ook restanten van militaire bouwwerken zoals een bunker treffen we nog aan in De Inslag. In de volksmond wordt het park ook "Het goed van Loos" genoemd.