Skyline boven Maria-ter-Heide
  Skyline boven Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 386 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 2 april 1981 (39 jaar geleden)
In de autovrije zone van de Kerkedreef, nabij de pastorie, wordt een heel grote hoop kiezel aangelegd.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  Er rijdt geen bus meer richting Antwerpen. De volgende rit is in de ochtend (halte Kerk MTH).
  Door de maatregelen in verband met het coronavirus rijdt de buurtbus niet van 17 maart 2020 tot 3 april 2020.
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Licht vliegwezen - Militair domein
  Licht vliegwezen - Militair domein
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Baron Fréderick de Beelen-Bertholff

Baron Fréderick de Beelen-BertholffBaron Fréderick de Beelen-Bertholff was griffier van de Raad van Financiën. Op 29 juni 1729 werd hij geboren te Brussel. Zijn vader was luitenant-raadsheer en auditeur-generaal van de Nederlanden. Hij stamde uit een adellijke familie.

Op 22 mei 1768 begon hij aan de heideontginning van 2160 ha in de Brasschaatse-Heide. Hij kreeg talrijke voordelen van de Raad van Financiën van Brabant onder andere vrij transport van goederen, tolgelden heffen, ... . De Staten-Generaal van Brabant stimuleerde de heideontginning door hem een vrijstelling van 5% belasting te geven.

Daarvoor moet hij wel enkele verplichtingen nakomen:
  • Hij moest een kapel bouwen.
  • Hij moest de Bredabaan rechttrekken en verharden met kasseien.
  • Hij moest acht 8 windmolens bouwen.
  • Ieder jaar moest hij een stukje heide ontginnen.

Hij slaagde er in om een kapel te bouwen in 1780. Deze bouwde hij naast zijn domein het Beelenhof (Bellenhof). De Bredabaan rechttrekken en verharden was niet eenvoudig maar het is hem toch gelukt. De bouw van de 8 windmolens viel in het water. Welgeteld één windmolen bouwde hij (tegenover de Bethaniëlei). Zijn vierde verplichting werd verwezenlijkt.

Hij wilde uiteraard aan zijn project verdienen en hij besloot stuk voor stuk zijn verworven heidegronden te verkopen aan derden. Zelf behield hij één groot gebied waar hij in 1770 zijn kasteel, het Beelenhof, liet bouwen. Enkele jaren later werd de naam veranderd in de naam, die we nu kennen, het Bellenhof. De bewoners van de nieuwe wijk konden de zondagsmis in de kapel bijwonen tot in 1783. In diezelfde periode werd aan de overkant van de weg 'De Groene Jager' gebouwd. Na enkele jaren hield de baron het voor bekeken. Hij verkocht zijn domein aan August de Baillet. Toen besloot hij zich terug te trekken en verhuisde hij naar Amerika. Hij heeft niet alleen geschiedenis geschreven in België maar ook in Amerika. In 1805 stierf hij.

We kunnen dus besluiten dat hij de stichter is van de wijk Maria-ter-Heide. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van deze, toch wel, schitterende wijk.