Torenpoort De Mik (sneeuw 2021)
Maria-ter-Heide
  Torenpoort De Mik (sneeuw 2021)
           

Nieuws van vroeger

 12 december 1984 (40 jaar geleden)
In onze parochiekerk worden een reeks nieuwe stoelen geplaatst van het type zeteltje. Bij de meeste mensen vallen ze erg in de smaak.  lees meer nieuws van vroeger

Kalender

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 12:01 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 12:02 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Jaarlijkse kermis
  Jaarlijkse kermis
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Bespeel de ziel van de Golem

Het Golempad is een mediatatieve wandeling, niet zomaar een wandelweg. Het nodigt je uit om even bewegend stil te staan... . En hij bestaat sinds september 2009 in park De Mik.

Wat betekent die houten reus in het park eigenlijk en hoe komt hij daar terecht? De informatiedienst had een gesprek met de bezieler achter de Golem, Jan Jacquemyn (52). Jan begint zijn verhaal met het verlies van zijn goede vriend Ivo. "Het is een heel confronterend een sportief en atletisch man langzaam te zien aftakelen. De ledematen verliezen als eerste hun spierkracht maar uiteindelijk schakelen alle spieren uit. Het is en lange lijdensweg", vertelt Jan. "Maar je houdt je sterk voor hem, voor de mensen rondom. Je moet verder, ook na zijn dood. Pas nadien komt de klap en begint het rouwproces. Maar hoe verwerk je zo'n verdriet, hoe blijf je zelf verder leven en doorgaan? Hoe ga je om met sterfelijkheid en onsterfelijkheid," mijmert Jan verder.

Herinnering aan Ivo levendig houden
"Ik heb er lang over nagedacht tot ik op televisie een reportage zag over literaire wandelpaden", zegt Jan. "Karel van de Woestijne, Ernest Claes...allemaal hebben ze een literair wandelpad in hun geboortedorp. Dat was het! Ivo was dan misschien wel geen schrijver maar hij hield van gedichten en zo zou de herinnering aan hem toch levendig blijven en kreeg de spierziekte ALS ook de nodige aandacht. Er zou een groene ALS-wandelroute komen in Brasschaat. Dat was het plan", vertelt hij gedreven. "Ik hoorde voor het eerste over een houten reus die geplaatst was in een vertrouwenscentrum in Leuven via een gesprek tussen kinderpsychiater prof. Adriaenssens en kunstenaar Koen Vanmechelen.", gaat hij verder. "Een reus of Golem waar kinderen maar ook volwassenen hun gevoelens, emotie, verdriet, geluk, het onzegbare...aan kwijt kunnen. Een soort vriend of vertrouwenspersoon die naar je luistert zonder te oordelen en erkenning geeft aan het probleem. Een reus die je tegenkomt op je pad op zoek naar rust", droomt Jan luidop.

Golem bestaat al eeuwen
Die reus, de Golem, daar wil ik toch het fijne van weten. Wie is dat, een mythisch figuur? En hoe is hij ontstaan? De Golem bestaat blijkbaar al eeuwen en de verhalen erover worden al generaties lang doorverteld. Er bestaan verschillende versies van. Ik vraag Jan naar één van die vele versies van de Golem. Jan steekt enthousiast van wal. "In de 16e eeuw leefde in Praag een oude Joodse man, Rabbi Löw. Hij leefde erg mee met de arme hardwerkende mensen in het getto. Zelfs de kinderen moesten toen hard mee werken. Joden werden slecht behandeld. Daar wilde Rabbi Löw iets aan doen. Hij herinnerde zich een oud verhaal over een Golem. Een dienaar die gemaakt werd uit een homp klei. Hij besloot zo'n dienaar te maken en hem tot leven te wekken. De Rabbi vroeg aan de Golem om alle mensen in het getto te helpen en te beschermen. De Golem knikte ja. De Golem maakte de huizen schoon en hij hield 's nachts de orde zodat de mensen niet meer bang waren. De Golem werd een vertrouwenspersoon, een vriend", sluit Jan af.

Daarop stelde Jan de vraag aan kunstenaar Koen om zijn de Golem te mogen integreren op de wandelroute. Koen stemde toe. Het voorstel van Jan werd ingediend bij de gemeente en het was Mathias van toerisme Brasschaat die het idee voor het eerste opnam. Zijn enthousiasme liet de administratieve mallemolen op volle toeren draaien. Toen ging de bal aan het rollen. Leerlingen van BuSO Quadens maakten de houten Golem aan de hand van het ontwerp van de kunstenaar. Het wandelpad werd aangelegd en de naam werd gekozen: het Golempad. De firma Techno-art maakte en plaatste kosteloos de mooie bewegwijzering van het pad. "In september 2009 werd het pad plechtig geopend en misschien was ook Ivo wel ergens aanwezig."

Volgens Jan stopt het daar niet bij. "De Golem heeft nu bezieling nodig, het verhaal moet levendig gehouden worden. Daarom wil ik jaarlijks iets organiseren rond de Golem om een breder draagvlak te creëren, om iedereen erbij te betrekken, om het verhaal van de Golem en van Ivo te verspreiden", glimlacht Jan. "Vorig jaar kwam het eerste Golemboek uit, een gedichtenbundel met onder andere gedichten van Hugo Claus, Erwin Mortier, Geert Hoste en Herman de Coninck. Dit jaar organiseren we akoestische golemsessies en volgend jaar willen we de Brasschaatse scholen een filmpje laten maken rond geestelijke gezondheidszorg op school (pesten, emotionele problemen,...) en natuurlijk moeten ze daar ook de Golem bij betrekken", vertelt Jan gepassioneerd. "Wie weet wordt onze Golem ooit wel bekend tot in het buitenland net zoals de andere Golems in Nepal, Costa Rica, Afrika, Indië...", lacht Jan.


Meer nieuws

10-02-2021 Vaccinatiecentrum Noorderkempen bijna klaar voor vaccinaties
26-09-2005 Dienstencentrum Maria-ter-Heidehove zoekt vrijwilligers
23-06-2021 Gratis voetbal op Maria-ter-Heide

Nieuws zoekwoorden

  wielerwedstrijd     brechtsebaan     de polygoon     paardenmolen     kapellei