Rhododendron in bloei
Maria-ter-Heide
  Rhododendron in bloei
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 19 april 1984 (40 jaar geleden)
Rond 16uur snorren de brandweerwagens door het dorp om een brand te blussen aan de munitiedepot in het Kamp. Daarna moeten ze nog eens uitrukken voor een brandje naast de Sint-Jobsesteenweg.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 21:40 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is maandag om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Rodondendron in De Inslag
  Rodondendron in De Inslag
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Burenbemiddeling brengt buren terug samen

Brasschaat is enkele maanden geleden gestart als één van de eerste gemeenten met buurtbemiddeling. Burenbemiddeling brengt mensen terug met elkaar in contact als een normaal gesprek onmogelijk is geworden. Het biedt mogelijkheden om onder begeleiding een oplossing voor het conflict te vinden.

“Ik word gek van die gitaarsolo’s van de buurjongen”, “De vuilbak van de buurvrouw staat altijd voor onze oprit”, “Wanneer stopt die hond van de buren eens met blaffen!”, “De buurman snijdt de overhangende takken van mijn bomen zomaar af!”

Een gemeente is een kleine plek waar veel mensen met elkaar samenleven. Verrijkend maar het kan ook leiden tot moeilijke situaties. De ene is bijvoorbeeld verslingerd aan zijn vijf poezen, terwijl de andere zich doodergert aan de drolletjes in de zandbak van de kinderen. Er ontstaan kleine ergernissen die uitgroeien tot conflicten.

De bemiddeling is vertrouwelijk, onpartijdig, vrijwillig en vooral niet-oordelend. De oplossing moet komen van de betrokken partijen, niet van de bemiddelaar. Zijn rol is luisteren en begeleiden.

Het voordeel van burenbemiddeling is dat het gratis is, dat de problemen niet bij politie of gerecht worden neergelegd en dat een tussenkomst advocaten niet meteen nodig is.

Het ultieme doel is dat beide buren het samen oplossen. Dat ze voorkomen dat het conflict uit de hand loopt. Dat ze een overeenkomst vinden die voor iedereen aanvaardbaar is. En dat ze, als het even kan, in de zomer terug gezellig een praatje kunnen slaan over de haag.

Sinds de start van het project heeft de gemeente zo al 18 dossiers in behandeling waarvan er 15 afgehandeld werden door te praten met elkaar en compromissen te zoeken.

Brasschaat zoekt vrijwilligers om te bemiddelen

Brasschaat zoekt vrijwilligers om mee te helpen bemiddelen tussen buren. Je kan actief luisteren en op een duidelijk wijze een boodschap overbrengen. Je bent assertief maar met het nodige respect voor beide gesprekspartners. Je voelt gemakkelijk emoties en ervaringen van mensen aan. Je kan je inleven zonder te oordelen of veroordelen. Je kan je probleemloos onpartijdig opstellen. Je bent minstens 30 jaar en woont in de provincie Antwerpen. Dan ben jij de man/vrouw die we zoeken!

Als bemiddelaar word je ingeschakeld naar aanleiding van meldingen uit Brasschaat. De uren en dagen waarop bemiddeld moet worden, hangt daarom af van het aantal meldingen en je beschikbaarheid. Je volgt een verplichte opleiding van 5 dagen.

Brasschaat biedt een vrijwilligerscontract aan, een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en een forfaitaire vergoeding. Je kandidatuur met curriculum vitae, een opsomming van je vaardigheden en een schriftelijke motivatie waarom je deze vrijwillige taak wil opnemen, stuur je op naar de dienst burenbemiddeling op het gemeentehuis (tweede verdieping bij de informatiedienst), Bredabaan 182.


Meer nieuws

24-09-2006 Beheer E-10 plas bij gemeente
23-08-2009 Watertoren wordt gerenoveerd
08-08-2022 Vierdaagse kermis in Maria-ter-Heide

Nieuws zoekwoorden

  wedstrijd     ziekenzorg     kermis     pfaff     de mik