Torenspits kerk Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Torenspits kerk Maria-ter-Heide
           

Nieuws van vroeger

 11 september 1984 (40 jaar geleden)
De mensen langs de Sint-Jobsesteenweg beleven opnieuw de oorlogsdagen van I944. De Amerikanen die op herfstmaneuvers gaan in Duitsland worden vanuit Amerika aan land gezet in Deurne op de vlieg-haven of aan de dokken te Antwerpen. Met tientallen tanks en voertuigen, meer dan 1000-, rotsen ze langs de autostrade: in het kamp van Brasschaat komen ze ...  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  Er rijdt geen bus meer richting Antwerpen. De volgende rit is in de ochtend (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Standbeeld dienstencentrum
  Standbeeld dienstencentrum
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Burenbemiddeling brengt buren terug samen

Brasschaat is enkele maanden geleden gestart als één van de eerste gemeenten met buurtbemiddeling. Burenbemiddeling brengt mensen terug met elkaar in contact als een normaal gesprek onmogelijk is geworden. Het biedt mogelijkheden om onder begeleiding een oplossing voor het conflict te vinden.

“Ik word gek van die gitaarsolo’s van de buurjongen”, “De vuilbak van de buurvrouw staat altijd voor onze oprit”, “Wanneer stopt die hond van de buren eens met blaffen!”, “De buurman snijdt de overhangende takken van mijn bomen zomaar af!”

Een gemeente is een kleine plek waar veel mensen met elkaar samenleven. Verrijkend maar het kan ook leiden tot moeilijke situaties. De ene is bijvoorbeeld verslingerd aan zijn vijf poezen, terwijl de andere zich doodergert aan de drolletjes in de zandbak van de kinderen. Er ontstaan kleine ergernissen die uitgroeien tot conflicten.

De bemiddeling is vertrouwelijk, onpartijdig, vrijwillig en vooral niet-oordelend. De oplossing moet komen van de betrokken partijen, niet van de bemiddelaar. Zijn rol is luisteren en begeleiden.

Het voordeel van burenbemiddeling is dat het gratis is, dat de problemen niet bij politie of gerecht worden neergelegd en dat een tussenkomst advocaten niet meteen nodig is.

Het ultieme doel is dat beide buren het samen oplossen. Dat ze voorkomen dat het conflict uit de hand loopt. Dat ze een overeenkomst vinden die voor iedereen aanvaardbaar is. En dat ze, als het even kan, in de zomer terug gezellig een praatje kunnen slaan over de haag.

Sinds de start van het project heeft de gemeente zo al 18 dossiers in behandeling waarvan er 15 afgehandeld werden door te praten met elkaar en compromissen te zoeken.

Brasschaat zoekt vrijwilligers om te bemiddelen

Brasschaat zoekt vrijwilligers om mee te helpen bemiddelen tussen buren. Je kan actief luisteren en op een duidelijk wijze een boodschap overbrengen. Je bent assertief maar met het nodige respect voor beide gesprekspartners. Je voelt gemakkelijk emoties en ervaringen van mensen aan. Je kan je inleven zonder te oordelen of veroordelen. Je kan je probleemloos onpartijdig opstellen. Je bent minstens 30 jaar en woont in de provincie Antwerpen. Dan ben jij de man/vrouw die we zoeken!

Als bemiddelaar word je ingeschakeld naar aanleiding van meldingen uit Brasschaat. De uren en dagen waarop bemiddeld moet worden, hangt daarom af van het aantal meldingen en je beschikbaarheid. Je volgt een verplichte opleiding van 5 dagen.

Brasschaat biedt een vrijwilligerscontract aan, een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en een forfaitaire vergoeding. Je kandidatuur met curriculum vitae, een opsomming van je vaardigheden en een schriftelijke motivatie waarom je deze vrijwillige taak wil opnemen, stuur je op naar de dienst burenbemiddeling op het gemeentehuis (tweede verdieping bij de informatiedienst), Bredabaan 182.


Meer nieuws

14-11-2003 Maria-ter-Heide stilaan in kerstsfeer
09-04-2006 Fietspad langs Essensteenweg
27-03-2021 Lokalen van 23ste Don Dosco te huur

Nieuws zoekwoorden

  kapellei     brechtsebaan     rommelmarkt     inslag     eenden