Torenspits kerk Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Torenspits kerk Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 19 april 1985 (39 jaar geleden)
Tegen de avond wordt een affiche aan de kerkdeur opgehangen waarin een grote geldsom wordt beloofd aan wie de Paus vermoordt. Misschien een grap, misschien invloed vanuit Nederland waarin dergelijke affichen ook werden verspreid, maar de politie en de rijks wacht tilt er ernstig aan. De affiche wordt zelfs door Belga in het nieuws verspreid: tot in ...  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 13:18 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 12:02 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Site Gunfire - Gepanserde UN tank
  Site Gunfire - Gepanserde UN tank
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Oorlogsslachtoffers krijgen monument

Tussen 1943 en 1944 pakte de Duitse bezetter tientallen burgers op die in het Klein Schietveld in Brasschaat om uiteenlopende redenen gefusilleerd en begraven werden. Ter nagedachtenis van deze slachtoffers wordt op 6 oktober een monument ingehuldigd in aanwezigheid van Antwerps gouverneur Cathy Berx.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kamp van Polygone (Maria-Ter-Heide) bezet door de Duitsers. In het kamp werden ter hoogte van het Klein Schietveld 85 weerstanders en burgers begraven die door de bezetter werden geëxecuteerd tussen 1943 en augustus 1944. Deze 85 personen tussen de 20 en 55 jaar waren afkomstig uit gans het land, voornamelijk uit de provincie Antwerpen.

Sommige personen werden ter plaatse geëxecuteerd, anderen werden elders omgebracht en nadien begraven in een anoniem graf op het Klein Schietveld. De site bevindt zich op het einde van de Bontgenotenlaan juist voorbij de loskade van de militaire spoorweg.

Na de bevrijding werden de lichamen tussen 26 april en 3 mei 1945 ontgraven en geïdentificeerd.

Op de begraafplaats kwam na de oorlog nooit een monument of steen ter herdenking van deze tragische gebeurtenis. In 2009 werd op initiatief van het Koninklijk verbond der Belgische Oorlogskruisen een tijdelijk monument ingericht op de voormalige begraafplaats. Dit in samenwerking met de Artillerieschool.

Maar met de oprichting van dit tijdelijke monument kwam ook de vraag om een blijvend herinneringsmonument te plaatsen.

Daarom wordt nu na 65 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog (in 2010) een monument geplaatst op deze lieu de mémoire.

De plaats herinnert ons aan de gruwel van bezetting en de harde omstandigheden in oorlogstijd. Ze herinnert ons ook aan de moed die velen opbrachten om verzet te plegen tegen de bezetter en laat ons vooral ook stilstaan bij het feit dat gewone burgers ook slachtoffer konden zijn in het niets ontziende conflict dat de Tweede Wereldoorlog was.

Het monument wordt geplaatst in het kwartier Noord van het militair domein van Brasschaat ter hoogte van het voormalig militair vliegveld.


Meer nieuws

01-09-2006 Kunstwerk 'Zonder titel' officieel ingehuldigd
30-07-2021 Klimaatplan: Verover de ruimte
25-06-2021 Pastoor Frans Van Thillo overleden

Nieuws zoekwoorden

  paardenmolen     dienstencentrum     glasbak     kermis     stickers afvalcontainer