Flying Festival 2019
Maria-ter-Heide
  Flying Festival 2019
           

Nieuws van vroeger

 12 november 1981 (43 jaar geleden)
In het 18de is er schietoefening als demonstratie voor de leden van politie en rijkswacht uit Brasschaat.  lees meer nieuws van vroeger

Kalender

Openbaar vervoer

  De volgende bus 642 richting Antwerpen is om 06:42 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Waterkoeten in de Inslag
  Waterkoeten in de Inslag
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Vragen en antwoorden op wijkvergadering Maria-ter-Heide 2006

Waarom heeft de gemeente beslist kinderopvang te voorzien in de Kerkedreef?
Het gaat over de kinderopvang die thans in 't Zandmannetje is ondergebracht. We willen de kinderopvang dichter bij de scholen brengen. Er is veel te weinig parking ter hoogte van de gemeenteschool. Alle Brasschaatse scholen kampen met dezelfde problemen. Meer en meer de fiets gebruiken is de beste oplossing, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Binnenkort wordt er gestart met een schoolvervoersplan voor GIBO-Heide. Aan de hand van bevragingen (leerlingen, ouders...) en externe studies kunnen verkeersingrepen plaatsvinden met subsidies van de hogere overheid. Herinrichting van de parking aan de voetbalterreinen wordt alvast bestudeerd.

Als het vriest, wordt de pas geverfde fietsstrook langs de Brechtsebaan spekglad. Wordt onderzocht. Een rode opliggende asfaltlaag is stroever dan verf, maar ook veel duurder.

Momenteel worden allerlei nutskabels in de Bevrijdingslei vervangen: wie gaat dat betalen?
Alle leidingen worden aangepast met het oog op de aanleg van nieuwe riolering. De verhaalbelasting op rioleringswerken is afgeschaft. De verhaalbelasting op wegenwerken blijft, behalve als de weg moet worden opgebroken voor de aanleg van de riolering.

De voetpaden in de Della Faillestraat zijn in erbarmelijke staat.
Het bestuur startte begin vorig jaar met een inhaalprogramma om voet- en fietspaden te heraanleggen. Zowel private aannemers als de Sociale Werkplaats Brasschaat zijn ermee bezig. Het bestuur moest wel vaststellen dat het niet gemakkelijk is aannemers te vinden die deze werken willen uitvoeren. De heraanleg van de voetpaden in de Della Faillestraat wordt in het herstelprogramma opgenomen.

De gemeente gaat de enige open ruimte in de Wipstraat verkavelen. Het speelterrein van onze kinderen aan de wip wordt weggenomen.
Het is zeker niet de bedoeling van de gemeente dit terrein volledig te verkavelen. Bepaalde delen van dit gemeentelijk terrein worden al jaren stelselmatig ingepalmd door omwonenden. De rest van het terrein blijft onaangeroerd; de verbinding tussen Wipstraat en Korenlaan blijft behouden. Ook de werking van de schuttersclub blijft; het clublokaal wordt onder handen genomen. Bovendien zijn er nog heel wat speelmogelijkheden in de buurt: 7ha speelbos (grootste van Vlaanderen) aan de Miksebaan, het speelbos achter het kerkhof, het speelterrein aan de Kerkedreef.

De speeltuigen aan de Kerkedreef worden regelmatig zwaar beschadigd. Kan het terrein niet opgedeeld worden? Aan de ene kant speeltoestellen voor kinderen tot 12 jaar, aan de andere kant een rondhangplek voor pubers
De gemeentelijke schrijnwerkers kijken alle Brasschaatse speeltoestellen permanent na. Het bestuur heeft wel oren naar het voorstel. Er wordt voorgesteld aan de vraagsteller samen met de schepen van jeugd het plan uit te werken.

Als de Claesstraat wordt verkaveld, blijven de laanbomen dan behouden?
Ja, langs de kant van de WIpstraat wordt er niet gebouwd. De Claesstraat blijft een smal straatje, maar dan verhard. Het is niet de bedoeling dat het een verbindingsweg wordt tussen Bredabaan en Durentijdlei. Daarom worden er paaltjes gezet aan de kant van de Bredabaan. De weg wordt aangelegd door de verkavelaar en wordt meteen na de werken overgedragen aan de gemeente.

De verkeersdrempels van de Miksebaan moeten afgevlakt worden, ze zijn te hoof.
Sommige wagen kunnen ze blijkbaar tegen 70km/u nemen, dus lager maken is geen optie. De gemeente legt in ieder geval niet gemakkelijk nog drempels aan wegens inefficiënt.

Als je defecte straatlampen doorgeeft via het nieuwe nummer, duurt het maanden voor er iets aan gedaan wordt. Meerdere keren melden helpt ook al niet.
Brasschaat was één van de laatste gemeenten in Vlaanderen die haar openbare verlichting i eigen beheer hield. Nu is het toch verkocht aan de private firma Netmanagement. Door het hoge aantal klachten, vroeg het gemeentebestuur eind vorig jaar een overlegvergadering. Er werd een inhaalbeweging beloofd die momenteel volop aan de gang is.

Regelmatig parkeren auto's dwars over het fietspad van de Durentijdlei, tussen Bossaersstraat en Sint-Jobsesteenweg. Ook het kruispunt Bossaersstraat. Durentijdlei is wegens onvoldoende zicht levensgevaarlijk.
De wijkagent zal het foutparkeren mee in het oog houden. De burgemeester roept de bewoners aldaar op meer gebruik te maken van de eigen opritten. Zeker ook de opritten openstellen voor bestelwagens van aannemers (bijvoorbeeld tuinonderhoud). Het gevaarlijk kruispunt wordt door de politie onderzocht.

Zal de nieuwe KMO-zone niet voor extra lang filerijden zorgen op de nu al drukke Sint-Jobsesteenweg?
De doortrekking van tram 3 tot de KMO-zone zou al heel wat druk wegnemen. Momenteel veroorzaken de tijdelijke verkeerslichten (geplaatst naar aanleiding van de werken aan de HSL) ter hoogte van de Miksebaan te veel files. De problematiek wordt verder onderzocht. Het gemeentebestuur opteert voor verkeerslichten met een drukknop, zodat fietsers veilig kunnen oversteken. Maar ook wenst het bestuur dat het verlengde van de Miksebaan aan de overkant van de Sint-Jobsesteenweg opnieuw smaller wordt, zodat het geen ontsluitingsweg blijft.

De riooldeksels op de Bredabaan veroorzaken een vervelend geluid.
De rubberen ringen die het geluid moeten dempen zijn versleten. Dit wordt meteen doorgegeven aan de beheerder van het rioolnetwerk RI-ANT.

FIetsers op de Bredabaan ter hoogte van motel Dennenhof lopen groot gevaar. De geparkeerde wagens op de pechstrook verplichten hen op de baan te gaan.
De gemeente is goed op de hoogte van de problematiek maar kan momenteel weinig doen. De Bredabaan is een gewestweg dus ingrepen kunnen alleen maar via het Vlaams Gewest. Brasschaat is al een tijdje vragende partij voor een vrijliggend fietspad maar alle procedures om tot de realisatie te komen kunnen jaren aanslepen.

KUnnen er in de KMO-zone ook ruimten worden voorzien voor verenigingen?
Die vraag is meermaals gesteld. Voor verenigingen wil de gemeente gerust op zoek gaan naar geschikte accommodatie, maar niet in de KMO-zone. Die is enkel en alleen voorzien voor bedrijven. Geïnteresseerde bedrijven kunnen nu al hun belangstelling kenbaar maken aan het gemeentebestuur.

Verdwijnt de zendmast van het leger?
Die staat niet op het nieuwe KMO-terrein maar op het militair domein. De gemeente heeft daar geen bevoegdheden.

Wij hebben hier onlangs een huisje gekocht. Biedt brasschaat subsidies voor het isoleren van woningen?
Neen, maar er bestaan al heel wat premies van andere overheden. Die zijn gemakkelijk op te vragen via de gloednieuwe site www.premiezoeker.be. Ook de duurzaamheidsambtenaar staat klaar om u te helpen bij de zoektocht naar renovatiepremies. Brasschaat biedt ook een aantal premies aan, zoals bijvoorbeeld bij de aankoop van zonnepanelen.


Meer nieuws

25-12-2021 BIN bericht: Diefstallen in Brasschaat
10-11-2012 Bladophaling in Brasschaat
20-12-2019 Kerstsfeer in Maria-ter-Heide

Nieuws zoekwoorden

  rommelmarkt     bibliotheek     overvallen     stickers afvalcontainer     glasbak