Skyline boven Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Skyline boven Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 28 maart 1981 (43 jaar geleden)
In de avondmis van 17uur komen de kandidaat-vormelingen hun naam opgeven voor het Vormsel. De kaartjes worden nadien op een mooi bord gehecht, vlak bij het hoofdaltaar.

De Raffachols geven hun lenteshow in de Kring ten voordele van de gepensioneerdenbond. Ze deden weer formidabel hun best maar iedereen had maar één wens: de volgend ...  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 15:01 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 14:14 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Rodondendron in De Inslag
  Rodondendron in De Inslag
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

[Arthur Ligtvoet] Eerste triënnale voor Beeldende Kunst

ARTHUR LIGTVOET (°1972, ACHEL)
In 'mijn werk' grijp ik dikwijls terug op de onschuld van de kindertijd, de onwetendheid, de 'onbeschrevenheid'. Soms vertrekkend van dingen die ik in de realiteit vind, soms van herinneringen uit mijn jeugd, transformeer ik figuren tot een soort van 'tekenachtige' sculpturen, die een naïviteit suggereren, een onhandigheid, een 'onaangepast zijn' aan de omgeving. Vaak lijkend op uitvergroot kinderspeelgoed worden de beelden getuigen van psychische processen.

Drie elementen van het wapen van Brasschaat ( Antonius-zalm-varken ) dienden als uitgangspunt voor het werk.

St.- Antonius is sinds lang een constante in het leven van Brasschaat. De verzoeking van de duivel aan deze kluizenaar spreekt ongetwijfeld tot de verbeelding. (Bosch, Breughel, Teniers,..). Hijzelf staat symbool voor het sobere leven. Naast beschermer van de pest en andere besmettelijke ziekten gold hij ook als beschermer van het vee en in het bijzonder van het varken. Er zijn verschillende duidingen van dit beest, zo zou het ook kunnen staan voor het Kwade. De zalm verwijst naar de Prins van Salm-Salm. Drie 'beelden' die tot één nieuw beeld worden verenigd.

De grote vis is geïnspireerd op een afbeelding van een genetisch gemanipuleerde zalm, deze soort staat bekend als agressief en heeft een kwaadaardiger uiterlijk dan haar natuurlijke soortgenoten.
Daarboven op zit een Antonius zijdelings die zijn kleed omhoog houdt om 'zich droog te houden' met daarachter 'zijn' varken. De heilige is gebaseerd op een bestand Antoniusbeeld, maar aangepast aan de specifieke, zittende houding. Het varken werd gemaakt naar een bestaand plastic en kitscherig 'spaarvarken'. Al deze elementen en achterliggende verbanden worden geplaatst in een nieuw daglicht.

Ik denk dat dit 'beeld' een hernieuwde band kan scheppen van elke inwoner van Brasschaat met de eigen geschiedenis. Maar het zou ook een confrontatie kunnen zijn met de toeschouwer om zijn eigen situatie kritischer te kunnen bekijken. (Enkele losse woorden; de eigen cultuur die langzaam vergeten dreigt te worden, materialisme, kracht van de eigen verbeelding). Het ruime grasveld fungeert als een open water waarin het beeld 'rondzwemt'.

Nog tot 23 oktober 2005 tonen tien beeldende kunstenaars hedendaags werk in Park de Mik en in het Algemeen Ziekenhuis (AZ) Klina in Brasschaat. Deze opmerkelijke kunsttentoonstelling 'Brasschaat 05', eerste Triënnale voor Beeldende Kunst, kadert in de viering van het 175-jarig bestaan van de gemeente.

De gratis kunsttentoonstelling in Park de Mik is alle dagen te bezichtigen. Het park is toegankelijk via de Kerkedreef en de Miksebaan. Een bezoekje aan de expositie in AZ Klina, Augustijnslei 100 is dagelijks mogelijk van 14 tot 20 uur.


Meer nieuws

10-11-2007 Ontruiming overledenen begaafplaats
06-08-2020 Nieuwe loods voor zweefvliegtuigen op komst
02-07-2023 Van betonnen speelplaats naar groene oase

Nieuws zoekwoorden

  overvallen     paardenmolen     krantenwinkel     stickers afvalcontainer     ophokplicht